Middelburg Dronk

Michel

 

Michel

Korte Geere 19
Middelburg

 

Een restaurant dat tussen 1975 en 1997 was gevestigd aan de Korte Geere 19 te Middelburg. De zaak was een voorloper van La Casserole, Deksels en Mrs. Jones.

Geschiedenis

1975
M. de Vaan

In mei 1975 opent Michel de Vaan (ex-onderdirecteur van het Vlissingse grand-hotel Britannia) rôtisserie Michel op het adres Korte Geere 19 te Middelburg. Het pand maakt, met nog acht andere, aaneengesloten panden in de Korte Geere, deel uit van een restauratieproject in het kader van de ontwikkeling van zogenaamde Geereplan. De Vaan zit tot 1995 in Michel en wordt in dat jaar opgevolgd door P.F.J. (Marco Haak) - zoon van Piet Haak van De Schouwburg.

1995
P.F.J. Haak

Het pand blijft eigendom van De Vaan en ook de naam Michel blijft gehandhaafd. Haak gaat in februari 1997 failliet; een faillissement dat pas in april 1998 wordt opgeheven. Er zit nog enige tijd een pannenkoekenrestaurant op het adres tot in 1999 restaurant La Casserole zich op het adres vestigt; in 2002 gevolgd door Deksels.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Michel/fotos


Naamgeving

Vernoemd naar de voornaam van de eigenaar.

Bijzonderheden

  • Marco Haak's vader Piet dreef jarenlang met veel succes Du Theatre, het restaurant van De Schouwburg aan het Molenwater.

Mooie verhalen

Een vruchtbaar gesprek (Rob 01 juni 2016)

Michel-Large.jpg

‘Ik dacht al dagen lang: vraag het vandaag’. Deze klassieke dichtregel van Martinus Nijhoff speelde al dagen door mijn hoofd. Wanneer zou ik Michel de Vaan eens aanspreken en uitnodigen voor een gesprek? Ik zie hem vrijwel dagelijks als hij zijn cappuccino nuttigt bij De Vriendschap. Daar is hij kind aan huis. Enfin, ik vroeg het hem vorige week en afgelopen dinsdag hadden we eindelijk een gesprek, een vruchtbaar gesprek.

Michel opende in mei 1975 een rôtisserie, die zijn voornaam droeg, aan de Korte Geere 19 in Middelburg. Hij was van 1970 tot 1974 adjunct-directeur van Hotel Britannia in Vlissingen en zag een eventueel directeurschap niet echt zitten. Michel en Trudy de Vaan hadden namelijk een dochter en wilden dat zij in een minder hectisch klimaat zou opgroeien. Dat kon in Michel. Tijdens de openingsdagen zat het gezin De Vaan er strijk en zet om 17.30 uur aan tafel.

Binnen no time liep de zaak als een trein. Veel klanten van Brit kwamen proeven en voelden zich meteen thuis en op hun gemak. Je zou kunnen zeggen dat het een zakenrestaurant was, want veel zakenlui uit de hele provincie prikten er een vorkje. Michel had in 1972 in Hotel Britannia de eerste Nederlandse kampioenschappen oesters openen georganiseerd. De tweede titelstrijd vond in 1975 in Michel plaats. Zo sneed het oestermes aan twee kanten.

In eerste instantie huurde Michel zijn pand van bouwbedrijf De Delta, maar binnen een jaar kon hij het pand Korte Geere 19 kopen. Hij vertelde me vorige week dat hij ooit een mooi compliment van een belastinginspecteur kreeg. De inspecteur controleerde drie dagen lang de boekhouding op de bovenverdieping. Hij wilde niet mee-eten, want dat riekte naar omkoping. Toch zei de man: “U kookt echt lekker.” Hij had uit de rekeningen geleerd dat er nooit pakjes soep of saus werden gekocht en alles echt vers was wat de pot schafte.

Ik heb een keer op genoemde bovenverdieping gedineerd, maar dat was een werkdiner. De kwestie van het Hofje onder de Toren speelde toen en met wethouder Van Dijk, de heer Onderdijk van Woningbouwvereniging Middelburg en projectontwikkelaar Van den Bos werd aan tafel de strategie uitgestippeld. Nadien was er een informatieavond voor de bewoners van het hofje in de Schakel waar bleek dat de strategie daadwerkelijk werkte.

Marco Haak kwam in 1995 in Michel, maar verliet de zaak twee jaar later. Michel gooide de zaak over een andere boeg en opende pannenkoekenhuis Fiederelsje in het pand. Hij verkocht zijn pand in 1999 aan Eef Habets, eerder in De Ploeg op de Markt, die er La Casserole opende. Hij stopte drie jaar later en de nieuwe eigenaren werden broer en zus Niels en Nienke de Paepe. Zij doopten de zaak om tot Deksels. In 2012 tenslotte kwamen Frank Goudt en Anja Mies in het pand en noemen hun zaak Mrs. Jones.

Het was een vruchtbaar gesprek met Michel. We doen het zeker nog een keer over op het terras van De Vriendschap.

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Collectie Michel de Vaan