Middelburg Dronk

Denevers

 

Denevers

Lange Delft 92
Middelburg

 

Een café annex slijterij dat tussen 1906 en 1909 was gevestigd aan de Lange Delft H 22 (later omgenummerd tot 92) te Middelburg.

Geschiedenis

1906
G.T. Denevers

In juni 1906 vraagt Germain Toussaint vergunning aan voor de verkoop van sterken drank in het klein voor gebruik elders dan ter plaatse van verkoop in perceel H nr 22 aan de Lange Delft (zijn geboortehuis) - zijn moeder Margarethe Celine de la Vialle, weduwe van U. Denevers, (zeeuwengezocht [1]) doet hiervoor afstand van haar vergunning op hetzelfde pand. In september dat zelfde jaar vraagt Denevers echter vergunning aan voor de verkoop van sterken drank in het klein voor gebruik ter plaatse van verkoop in perceel H nr 22 aan de Lange Delft. De slijterij heeft nu ook de functie van café, maar wellicht slechts voor korte tijd, want vanaf 1909 zijn er alleen nog maar advertenties van de slijterij te vinden.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op Denevers/foto's


Naamgeving

Vernoemd naar de eigenaar - deze naam leefde, als slijterij, voort tot eind jaren '70.

Bijzonderheden

De vader van Germain, (Hilaire) Urbain Denevers zat al in 1878 in het pand als fabrikant van parapluies en parasols; vanaf 1888 is hij ook slijter van wijnen en geddistilleerd (zeeuwengezocht [2]). Urbain Denevers zat ook in het Fransch Huis.

JM H. van Haart vult aan: "Vader Urbain Denevers was inderdaad een Fransman maar die kwam niet direct uit Frankrijk met z'n vrouw om een winkeltje in parapluies te beginnen. Al in 1858 komt hij als 23-jarige met z'n goederen naar Goes en begint daar uiteindelijk z'n eerste zaak in parasols, parapluies, wandelstokken, enz - alles naar de laatste Franse mode. Maar hij gaat ook alle kermissen af met z'n waar. De zaken gingen goed - een Fransman die de laatste Parijse mode in accessoires verkocht, dat ging er goed in bij de provinciale chique van Zeeland. In 1870 opent hij een filiaal in Middelburg aan de Lange Delft (H.22). En in 1880 ook in het Groenewoud te Vlissingen. Hij is dus al een echte ondernemer voordat hij zijn vrouw (15 jaar jonger...) laat overkomen uit Frankrijk en met haar een gezin sticht in Middelburg.

In 1884 begint hij met de eerste verkoop van Franse cognac en likeur - deze handel wordt belangrijker. Als hij 20 jaar later sterft nemen zijn weduwe en zoons het bedrijf over en begint 'Denevers Frères'. Urbain Denevers is een interessante figuur die het in de beginjaren van z'n drankenhandel aan de stok had met de gevestigde orde en ook met z'n uitbater in het Fransche Huis. Ik ken de naam vooral van hun speciale 'Cognac Fine Médicinal' - de flessen heb ik nooit gezien, maar ik weet wel dat juist bij die flessen de bodem sneller werd bereikt. Bij ons werd (wordt...) bij het inschenken van een tweede glas cognac steevast gezegd: 'Ach kom, 't is medicinaal'. Met dank aan Denevers."

Mooie verhalen

Uit de PZC van april 2010

"Germain Denevers was een van de drie zonen van een Frans echtpaar dat in 1879 vanuit Rouffiac in de Auvergne naar Nederland emigreerde en in Middelburg terecht kwam. Eerst begonnen ze een winkeltje in paraplu's, maar al snel schakelden ze over op de import van wijn. In 1917 nam de firma Denevers de gebouwen over van de brouwerij De Vijfhoek. Die brouwerij had er sinds 1595 gebrouwen en was aan de voet van de Lange Jan gevestigd. Net als de brouwerij gebruikte Denevers gefilterd regenwater voor maken van de drank. Wanneer exact weet Juliënne niet meer, maar rond 1930 zette haar vader er een nieuw gebouw neer. De gebroeders Denevers, Juliënnes vader Germain en zijn broers Ernest en Joseph, hadden de ondernemingsgeest van hun ouders geërfd. Joseph huwde een Française en ging in Frankrijk wonen. In het bedevaartsoord Lourdes boerde hij goed in de toeristenindustrie. Ernest bleef in de zaak in Middelburg. Het gezin Denevers woonde in de Nieuwstraat, in het pand Orliens, dichtbij hun winkel aan de Lange Delft." Meer op de website van de PZC

Externe links

Bronnen