Middelburg Dronk

De Vriendschap (3)

 

De Vriendschap (3)

Nieuwstraat 19
4341 AR Arnemuiden

0118-601604

 

Een herberg, later café, aan de Nieuwstraat 19 in Arnemuiden.

Geschiedenis

1860
Jacobus Bliek

De inwonerslijst van Arnemuiden uit 1860 geeft aan dat herbergier Jacobus Bliek en echtgenote Adriana Koets gevestigd zijn op het adres Nieuwstraat 19. Wanneer Adriana Koets in 1877 overlijdt (zeeuwengezocht [1]) hertrouw Bliek een jaar later met Neeltje Valkier (zeeuwengezocht [2]). Jacobus Bliek overlijdt in 1882 (zeeuwengezocht [3])

1882
Leendert Maartense

Leendert Maartense wordt in 1882 de nieuwe eigenaar van de Vriendschap - hij staat in 1885 geregistreerd als herbergier (zeeuwengezocht [4]).

1900
Andries Servaas

Rond 1900 komt Andries Servaas in de Vriendschap - hij staat een jaar later als herbergier geregistreerd (zeeuwengezocht [5]). Servaas vertrekt in 1925 naar de herberg Bloemendaal in Brigdamme.

1925
Hendrik Hameling

Hendrik Hameling trouwt in 1919 met Catharina Maat (zeeuwengezocht [6]) en zes jaar later nemen ze samen hun intrek in de Vriendschap - ze blijven exact 25 jaar in de zaak.

1950
Pieter Hameling

De foto rechtsboven, gedateerd ca. 1950, toont de naam van P. Hameling op het uithangbord - het exacte jaar dat Pieter Hameling de zaak van zijn, wellicht, oom overnam is niet bekend. Een advertentie uit de PZC van 17 maart 1966 meldt een verkoping in het café van de heer P. Hameling, aan de Nieuwstraat 19 te Arnemuiden.

1969
Leu Hameling-Sturm

Wanneer Pieter Hameling op 12 april 1969 op 47-jarige leeftijd overlijdt zet zijn vrouw Leu de zaak voort en dat doet ze anno 2015 op 87-jarige leeftijd nog steeds.

Foto's

Meer afbeeldingen zijn te vinden op De Vriendschap (3)/fotos.

Bijzonderheden

  • Andries Servaas zat eerder in De Eendracht (3) aan de Noordstraat.
  • Kapper Zeiger die in 1951 met een pistool zwaaide omdat er onder zijn duiven werd geschoten door zwart werkende kappers had ene S. in het vizier. Die S. was Merien Snoek de latere eigenaar van Spoorzicht (2)
  • Wellicht bestaat er een familierelatie tussen Jan Giffard en Bernardus Marinus Giffard van Het Veerhuis of met J. Giffard van Giffard, Spoorzicht en Stationskoffiehuis
  • Een leven in de horeca hoeft niet altijd zwaar voor lichaam en geest te zijn - Hendrik Hameling overleed in 1978 op 87-jarige leeftijd (zeeuwengezocht [7]).

Mooie verhalen

Van Boven naar Beneden (Rob 20 januari 2016)

De inwonerslijst van Arnemuiden uit 1860 meldt dat herbergier Jacobus Bliek en echtgenote Adriana Koets op het adres Nieuwstraat 19 verblijven. De herberg waarin ze wonen en werken – zeg maar woon-werkverkeer – heet de Vriendschap. Zowat iedere stad en ieder dorp op Walcheren had of heeft wel een herberg of café met die naam, maar vandaag ligt de focus op Arnemuiden. Afijn, wanneer Adriana in 1877 overlijdt, laat Jacobus er geen gras over groeien. Hij hertrouwt een jaar later met Neeltje Valkier. Aan alles komt een einde en in 1882 verwisselt Jacobus dan ook het tijdelijke voor het eeuwige en wordt Leendert Maartense de verse herbergier. Rond 1900 komt Andries Servaas in de Vriendschap. Hij is geen vreemde eend in de bijt. Servaas heeft eerder namelijk in de Eendracht aan de Noordstraat gezeten. Als hij in 1925 naar de herberg Bloemendaal in Brigdamme vertrekt, breekt er een nieuw tijdperk aan, namelijk dat van Hameling.

Hendrik Hameling en echtgenote Catharina Maat bijten in 1925 het spits in de Vriendschap af en de familie Hameling zal het nooit meer afgeven. Ze laven de dorstige Arnemuidenaren en toevallige passanten voor een periode van 25 jaar, voorwaar geen kattenurine. In 1950 wordt de fakkel overgedragen aan Pieter Hameling en echtgenote Leu Sturm. We tasten vooralsnog in het duister over de familierelatie tussen Hendrik en Pieter, maar waar het duister is, volgt soms het licht. Pieter en Leu worden een jaar later opgezadeld met een akelig akkefietje. De courant meldt dat kapper Z. het op 13 februari 1951 op een zuipen zet in de Vriendschap en vervolgens vervaarlijk met een schietijzer zwaait. Pieter zet de verknipte kapper buiten, die vervolgens naar huis gaat. Daar wil hij zijn vrouw naar de andere wereld helpen, maar zij weet naar de buren te vluchten. Uiteindelijk weten twee politieagenten Z. te ontwapenen en wordt hij naar de Blauwedijk gebracht. Daar wordt hem twee maanden water en brood geserveerd, want zolang duurt zijn voorarrest. De officier eist zes maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk, dus Z. kan per kerende post terug naar huis. Wanneer Pieter Hameling op 12 april 1969 overlijdt, zet Leu de zaak geknakt, maar niet gebroken voort. Ze vervrouwt zich, zet de schouders eronder en geeft het beste wat ze in zich heeft. En dat is veel, want Leu staat tot op de dag van vandaag, 87 jaar oud, in de Vriendschap.

Aanmerkelijk meer dan een stief kwartiertje geleden ging bovengetekende samen met kompanen Edwin Mijnsbergen en Kees Petiet een verfrissing halen bij café Spoorzicht aan de Molenweg in Arnemuiden. We werden gastvrij ontvangen door Marjan en Willem Allaart. De mooie en sterke verhalen vloeiden even rijkelijk als het bier. Zo kwam ik er achter dat Spoorzicht in de Arnemuidse volksmond ‘Boven’ heet. En, het wordt nog mooier, dat de Vriendschap ‘Beneden’ wordt genoemd. Zo kun je dus een bescheiden kroegentocht ‘van Boven naar Beneden’ maken. Ik hoop dat binnenkort eens te doen om na een biertje ‘boven’ te horen wat Leu ‘beneden’ te vertellen heeft.

Externe links

Bronnen