Middelburg Dronk

De Poort

 

De Poort

Herenstraat 6B
Middelburg

 

Een beroemd café aan Herenstraat 6B in Middelburg. In 1975 geopend, als opvolger van Schoolmeester, De Pul, 't Biersjoppie en Het Zwarte Schaap. In De Poort lag zand of zaagsel op de vloer en de muren waren bekleed met zwart-wit posters met oude helden. De grote bar die door bijna heel de zaak liep gaf de zaak de zo typische "Poortsfeer". Sinds november 2015 is Tattoo Tuigh gevestigd in het oude pand van De Poort.

Foto's

Meer foto's zijn te vinden op De_Poort/fotos


Geschiedenis

1975
Jaap Roskam en Dick Roskam

Jaap en Dick Roskam (later Het Podium en het Schuttershof) openden de zaak in 1975. Zij bleven exploitant tot 1979. Rob Pauw werkte voor Jaap en Dick.

1979
Gerard van Driel

Gerard van Driel 1979-1980 - zat ook in 't Sincken Tooghje (Over Gerard gaat het verhaal dat hij op de vlucht sloeg voor de belasting i.v.m. de actie Schuimkraag en dat hij later jammerlijk is verdronken in Australië. Dat verhaal is niet bevestigd).

1980
Willie Wesdorp en Jacqueline Bal

Na het vertrek van Gerard in 1980 namen Willie Wesdorp en Jacqueline Bal De Poort over, op 29 oktober 1980. Zij runden de zaak iets langer dan een jaar.

1981
Rob Nieuwenhuijse en Tineke Nieuwenhuijse

Rob en Tineke zaten tussen november 1981 en februari 1985 in de zaak. Zij pachten het dan waarschijnlijk van de familie Petiet, want in september 1983 vraagt mevrouw J. Petiet een vergunning aan bij de gemeente Middelburg voor een uitbreiding van de zaak in de Herenstraat.

1985
C.J.E. Flipse

Ellis zat in de zaak tussen 1985 en 1986

1986
Kees Petiet

Hannie en Kees Petiet zaten in de zaak van augustus 1986 tot 1989. Eind jaren '80 sloot de zaak definitief. Op 4 november 1989 opende Arjen de Pagter zijn derde meubelzaak (na de Antiekhandel en de Egelantier) in deze straat, in het oude pand van De Poort. Begin 2012 staat het pand opnieuw te koop.

Naamgeving

Vermoedelijk vernoemd naar de poort die aan het pand van de kroeg grensde.

Bijzonderheden

  • In De Poort 1 liep een levensgrote papegaai op de bar om de boel te bewaken.
  • In De Poort kon je ook Space Invaders spelen.
  • "Jaap en Dick Roskam, kwamen oorspronkelijk uit Zeist. Bert Gerestein heeft met hen beiden op de lagere school gezeten. Jaap werkte eind jaren zestig in café De Trechter in Utrecht. Daar werkte Eric Kettmann toen ook.
  • Gerard en Amy van Driel kwamen uit Den Dolder, gemeente Zeist. Of Gerard echt jammerlijk om het leven is gekomen in Australië, wordt door veel mensen nog altijd betwijfeld. Hij werd inderdaad het 'slachtoffer' van de actie-Schuimkraag, maar hij was daarin niet de enige Middelburgse horeca-ondernemer. Barend Midavaine van café De Mug werd voor een veel hoger bedrag aangeslagen door de Belastingdienst. Wat Gerard echt belemmerde om ooit terug te keren naar Nederland was een andere kwestie waarover ik niet verder wil uitweiden.
  • Onder de gebroeders Roskam had café De Poort (toen al!) het grootste aantal coke-gebruikers van alle Middelburgse kroegen." (Bron: Bert Gerestein)

Mooie verhalen

Radio Totaal

Kerst 1985 zond Radio Totaal uit vanuit het pand tegenover café De Poort. De drank namen we af bij De Poort. Afrekenen mocht na de feestdagen en wel door volle flessen terug te brengen. Prima deal.
- Poulus 22 dec 2010 10:06 (CET)

Herinneringen van Bo Wesdorp

Rob en Tineke zijn twee oprechte mensen met een voor hun zelf soms iets te grote gastvrijheid, je moest het wel heel gek maken als je de poort uitgedonderd werd. Eigenlijk kon bijna alles, mensen bleven vaak slapen hangen kladlopen etc. Over poffen deed Rob ook niet al te moeilijk en als er eten over was kon je ook nog een bord krijgen. Kon je de rekening niet meer voldoen dan mocht je achter de bar staan of helpen met schoonmaken, wat Rob onder het genot van een wodkaatje net zo makkelijk 's nachts na een hele bardienst gedraaid te hebben er zelf nog even bijdeed. Ook ik werd als klein straatjochie altijd liefdevol opgevangen, mocht boodschapjes doen en als ik het wisselgeld weer eens vergeten was terug te geven dan werd ik daar op zachte wijze aan herinnerd om met het schaamrood op mijn kaken te bekennen dat het weer omgezet was in snoep o.i.d. Rob gaf me gewoon weer een nieuw klusje om de schade in te lopen en geloof me, het is me geen tweede keer meer overkomen, dat liet je voortaan wel uit je hoofd!
Als ventje van 15 zat ik op de Wellinge afdeling consumptief, waaronder de bakkersafdeling. Mijn zelfgebakken broodjes, koeken en taartjes werden steevast door rob opgekocht, welke dezelfde middag/avond gratis aan de bar werden uitgedeeld. Ook wilde Rob nog wel eens gekke dingen organiseren zoals een kampioenschap spaghetti eten, dat ik heb verloren van "Kek" Provoost. Er viel niet stiekem in de wc tegenaan te kotsen! Elk bord wat ik at, daar ging Kek met gemak met een bord over heen. Het heeft jaren geduurd voordat ik weer spaghetti lustte. Kek was overall winnaar met een stand van 12 borden voorzover ik me kan herinneren. Ik ben blij dat ik nooit een wedstrijdje zuipen(ook niet op latere leeftijd) met de beste man heb uitgeprobeerd. Maar als ik had moeten wedden tussen Rob en Kek had ik mijn achtergehouden wisselgeld toch op Rob gezet.
- Bolkie 28 dec 2010

Herinneringen van Jan-Pieter Bakker

Jan-Pieter herinnert zich dat entree van De Poort een klassiek tochtgordijn had, en dat de vloer was bedekt met zaagsel (dat lag er al in de tijd van de gebroeders Roskam). In De Poort stond ook een flipperkast en een pilsje kostte maar 1 gulden 50. Op de bar stond altijd een grote weckfles, vol met restantjes tabak van het merk Brandaris. Mensen die geen geld voor shag hadden mochten daar dan gewoon een sigaretje uit draaien. De muren van de toiletten van De Poort waren bedekt met schoolbordverf, zodat iedereen lekker kon kliederen met de krijtjes die altijd bij de wc's lagen. Bakker herinnert zich ook nog de voetbalwedstrijden van De Poort tegen café Jopie uit Breskens. Die wedstrijden waren tevens zuipfestijnen, waarbij er soms bier op de middenstip stond bij de aftrap en langs het veld diverse kratten bier werden opgestapeld. De harde kern speelde vaak spelletjes in het café, van Mexicaantje tot beschuit eten zonder weg te mogen spoelen. Met Oud & Nieuw kon de Poort altijd rekenen op extra bezoekers. De zaak sloot namelijk niet, wat de echte nachtbrakers uiteraard niet ontging.

Externe links

Bronnen

  • Foto's: Collecties Jan Simonse, Diana van Iwaarden, collectie Rob en Tineke Nieuwenhuijse en Danker Schuiling.
  • Bron foto Kees Wesdorp en Henk Don voor de zaak tijdens braderie van 1974: Beeldbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek